V Prešove dokončujú pilotný projekt nízkoenergetického bytového domu

31.10.2003 Celý región

Vysoké ročné náklady na dodávku tepla a teplej užitkovej vody 20 až 26 tisíc Sk na jeden byt (v závislosti od jeho veľkosti) viedli k projektu nízkoenergetic...
Vysoké ročné náklady na dodávku tepla a teplej užitkovej vody 20 až 26 tisíc Sk na jeden byt (v závislosti od jeho veľkosti) viedli k projektu nízkoenergetického domu v Prešove. Podporil ho Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Začiatkom októbra sa chystá kolaudácia kotolne, okná a balkónové steny sú už vymenené a treba zatepliť ešte asi tretinu obvodového plášťa bytového domu na ulici M. Nešpora (vchody č. 41, 43, 45).

Zámer je dielom bytovej samosprávy bytového domu patriaceho Bytovému družstvu (BD) v Prešove a občianskeho združenia (OZ) Ozón XXI so sídlom v Prešove. Projekt s hlavným zámerom zmeniť tok financií z energetiky do stavebnej obnovy bol hotový vo februári 2002. Stavebné povolenie vydal Okresný úrad Prešov v apríli 2002.

Jeden z účastníkov stavebného konania, prešovský výrobca tepla Spravbyt podal námietku a odvolal sa na Krajský úrad Prešov. Námietku zamietli a povolenie vydali opätovne. V júni 2002 BD informovali, že pre rok 2002 je ŠFRB vyčerpaný, preto žiadosť nanovo doručili v januári 2003. Úver je na 20 rokov úročený 3,3 percentami. Kryje 80 percent z celkových nákladov 12,5 milióna Sk. Zvyšných 20 percent je úver jedného z dodávateľov stavby. Generálny dodávateľ je Ekogas, s. r. o. , Prešov.

Žiadateľ o podporu musel podľa René Polačoka, predsedu bytovej správy splniť tri podmienky - zatepliť bytový dom, opraviť systémové poruchy a realizovať zmenu dokončenej stavby (dom bol hotový v roku 1979), čo znamenalo odpojiť sa od doterajšieho zdroja tepla a vybudovať vlastnú plynovú kotolňu. Do komplexnej obnovy bytového domu zahrnuli ešte aj inštaláciu meracej a regulačnej techniky a zateplenie a opravu strechy (to sa už udialo v roku 2000).

V predpise mesačných zálohových platieb vznikla nájomcom a vlastníkom bytov v dome nová položka - úhrada splátok fondu, čo u dvojizbových bytov činí 1600 Sk, u trojizbových 1900 Sk a u štvorizbových 2300 Sk. Klesnú však poplatky za dodávku energie. Zo 48 bytov sa len štyrom zvýšil predpis asi o 200 Sk.
Ivan Satvar, predseda OZ Ozón XXI (vzniklo v januári 2001) je otcom celého nápadu a projektu. Podľa neho už teraz projekt uplatnením metódy zmluvných energetických výkonov a služieb ukazuje, že sa dajú splácať stavebné investície úsporami dosiahnutými na dodávke energií. Starý bytový fond si žiada také riešenia. Problém je v odpájaní sa od centrálnych zdrojov tepla.
(jj)
 

Vyberte región